World Wildlife Fund – Living Planet Centre

  • Client: WWF
  • Project Manager: JEB & Doherty Baines
  • Architect: Hopkins Architects
  • Structural Engineer: Expedition Engineering
  • M&E Engineer: Atelier Ten
  • Contractor: Wilmott Dixon
  • Location: Woking, UK

New Global headquarters building for the World Wildlife Fund for nature to house all UK Staff. 

Sturgis Carbon Profiling undertook carbon emissions analysis from planning consent through to practical completion, including furniture procurement. This was a groundbreaking project in carbon assessment terms being the ‘first’ in a number of areas.

The scope was to analyse embodied CO2e emissions of all materials, during the design and construction process, and also the whole-life emissions over a 60 year period. This meant firstly working closely with the design team and client/project manager, secondly with the contractor team, and finally with the client as occupier.

Further detail

WWF -2Design out Carbon and build out more carbon! Post design, further carbon reductions were achieved during construction through the comprehensive carbon-tracking procedure.

The project was completed in July 2013. It has won awards in almost all categories including BREEAM Innovation point for assessment against future climate risk.

 

 

Key Achievements

You can read relevant Press coverage by following the links to Architects JournalBuilding.co.uk, CIBSE Journal and RIBAJ.

Accreditations and Affiliations